RODE MUL IN CITROENOLIE MET SALSA VAN GEPOFTE PAPRIKA EN VENKELSALADE

rode mul

Voor- of lunchgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

4 verse rode mulfilets (vraag de visboer ze te ontgraten voor je), 2 gesnipperde sjalotten, 1 limoen, 1 Spaanse peper, 2 rijpe trostomaten, 2 rode puntpaprika’s, 1 teentje knoflook, 1 venkel, 1 citroen, 1 bakje rucola, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel gladde mosterd, 1 eetlepel gembersiroop, een paar takjes platte peterselie, 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 limoenblaadjes, 3 dl olijfolie, peper en zout

Benodigdheden:

1 koksmes, 1 snijplank, 1 kleine steelpan, 1 ovenschaaltje, 1 rasp of schaaf, 1 zeefje, 1 dunschiller

Werkwijze:

Begin met de citroenolie, rasp de schil van 1 limoen en 1 citroen in een kommetje en knijp het sap er uit. Snipper een klein sjalotje en voeg samen met wat limoenblad en fijngesneden Spaanse peper toe aan de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de olie tot ongeveer 70 graden en laat ongeveer 20 minuten trekken. Leg de mulfilets op een ovenschaal en giet de warme olie erover tot ze onder staan en laat even garen in de olie. Check of ze zachtjes gegaard zijn, verwarm eventueel nog even in de oven maar laat het niet heet worden om te voorkomen dat de vis droog wordt.

Voor de salsa snipper je de sjalot, verwarm dit kort in een pannetje met wat olijfolie en de kappertjes, roer er de mosterd, gembersiroop en azijn door en breng op smaak met zout en peper. Ontvel vervolgens de tomaten, dit doe je door ze in te kerven onder het kroontje en vervolgens even een paar seconden onder te dompelen in kokend water, spoel ze af onder koud water. Het vel laat nu gemakkelijk los. Verwijder het zaad en snijd in mooie blokjes. Voeg toe aan de sjalotjes. Rooster nu de paprika’s, doe dit op de barbecue of boven de vlam van een gaspit. Wanneer de schil goed geblakerd is kun je de paprika pellen zodat het zoete vruchtvlees over blijft. Snijd de paprika in blokjes en voeg samen met wat gehakte peterselie toe aan de salsa.

Schaaf als laatste de venkel in dunne plakken, voeg er wat gehakte rucola aan toe en knijp er wat citroensap over en een scheutje olijfolie. Wat peper en zout naar smaak en de salade is klaar!

Wijntip:

Gruner Veltliner (Oostenrijk) Weingut Weinwurm
Verkwikkende Veltliner met geel/groene kleur, frisfruitige smaak en lichte kruidigheid

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *