30 okt 2019
woensdag, oktober 30, 2019

We staan weer in de Lekker500 van 2020!

0 reacties

“Restaurant ’t Eethuysje van patron-cuisinier Michiel en zijn vrouw, sommelier Marieke Bakker, doet zijn naam eer aan; het is een klein restaurant, sober maar sfeervol ingericht met een half open keuken. Direct bij binnenkomst voel je dat er een relaxed sfeertje hangt.

Michiel kookt Frans-mediterraan en op de menukaart staat een maandelijks wisselend menu waarbij keuze uit twee voor-, hoofd- en nagerechten. Daarnaast is er royaal a la carte te bestellen. Ook grappig: er is een bioscoopmenu bestaande uit twee gangen inclusief een bioscoopkaartje voor een vaste prijs. Waarom? De bioscoop is schuin aan de overkant.

Zonder erom te vragen krijgen we een karaf met de naam van het restaurant erop, gevuld met koel kraanwater. Eerste gang is een salade riche met coquilles, biologische eendenlever, kreeft, zwezerik, kastanjecrème, pompoen en appel. Met recht een rijke salade maar de smaken zijn gebalanceerd. Gekonfijte kalfssukade heeft een krachtige en dikke laurierjus en gaat vergezeld van gekarameliseerde ui, oerbiet, pastinaakcrème en daar bij wordt een Zuid-Afrikaanse volle rode wijn Klippies Rivier geschonken. Het dessert is een variant op de klassieke tarte tatin met kaneelijs en vanille-mascarponecrème. De bediening is hartelijk en gastvrij, geeft korte toelichting op de gerechten en  helaas slechts geringe informatie over de wijn. Aandachtspuntje betreft het groente-aanbod. Bakker kookt gul met volle smaken, maar de hoeveelheid groenten is erg summier.

Faciliteiten: chef’s table, high tea, kindermenu, kookworkshops, open keuken, private dining, terras, wijnproeverij, high wine”

Een dagje de geschiedenis van de regio ontdekken, op een solex de omgeving verkennen of liever een lokaal biertje proeven of lekker uit eten? Voor liefhebbers is er genoeg te zien én te beleven in de gemeente Castricum.

Zie:voorliefhebbers.nl

13 mrt 2019
woensdag, maart 13, 2019

9 maart 2019: een 9 in Over de Tong, geweldig!

0 reacties

09 dec 2018
zondag, december 9, 2018

Mooie vermelding Lekker500 2019

0 reacties

Dit leuke eethuisje naast de kerk in het centrum van Castricum doet het goed en groeit onder de bezielende leiding van patron-cuisinier Michiel Bakker en gastvrouw-sommelier Marieke Bakker uit tot een aantrekkelijk restaurant. Michiel kookt met smaak en oog voor detail.

De kaart biedt keuzes à la carte en menu’s. Buiten de kaart om een aparte vermelding van het maandmenu, dat aantrekkelijk geprijsd is.

Vooraf gemarineerde makreel met gefrituurde polenta (warm geserveerd), groene appel, rettich, zoetzure biet, ontvelde kerstomaatjes en vadouvanmayonaise. Niks op aan te merken. De vis is super vers en de garnituren goed op smaak. Daarna mooi gegaarde lamsprocureur met lamstong, groenegroentenpuree, gekonfijte citroen en lamsjus. Het advies om hier een Italiaanse Cavit merlot principato bij te drinken deugt aan alle kanten. In geur en smaak sappig rood fruit, zacht met een aangename frisheid. Ook op de huid gebakken kabeljauwrug met bulgur, groene en witte asperges, romanesco met saffraan-beurre blanc is perfect bereid. De kabeljauw valt in prachtige lamellen uit elkaar.

Voor het toetje komen we terug: wentelteefjes van suikerbrood van vanillecrème plus gekonfijte peer, advocaat en citroensorbet, in combinatie met een riesling auslese van Weingut Huff uit Duitsland, smaakt naar meer!

07 nov 2017
dinsdag, november 7, 2017

Onze mooie vermelding in Lekker500 – 2018

0 reacties

Hoe verassend! Het klassieke linnen op de tafels heeft inmiddels plaatsgemaakt voor blankhouten tafels met witte stoelen en de zaak heeft een frisse lik verf gekregen. Patron-cuisinier Michiel en gastvrouw Marieke Bakker timmeren gestaag aan de weg in hun kleine maar fijne restaurant in het centrum van Castricum. De menukaart is Frans georiënteerd en op tafel prijkt een extra kaartje met het maandmenu plus passende wijnsuggesties. Op de wijnkaart klassieke wijnen die van uitleg worden voorzien.
We starten met een voorjaarsamuse, panna cotta van asperges met tartaar van tonijn. Dit smakelijke gerechtje blijkt een voorbode voor de kwaliteit van het diner. Vooraf rosé gebraden kalfslende met aardappelsalade, jonge bladsla, cornichon en gemarineerde biet met een perfect gepocheerd eitje. De milde pinot bianco Scolari uit Italië biedt jammer genoeg onvoldoende tegenwicht. Vervolgens gebakken biologische eendenlever, krokant van buiten en boterzacht van binnen op brioche, met daarbij een uitstekende lichtzoete Duitse Kerner feinherb. Goed! We sluiten af met een passievruchttaartje vergezeld gaand met mangosorbet, witte chocoladecrème, gel van limoen. Tongstrelend lekker door de goede balans in zoet en zuur. De gerechten worden geserveerd op prachtig servies, door een geoutilleerde bediening die het vak tot in de finesses beheerst. Fijn adres.