05 okt 2012
vrijdag, oktober 5, 2012

Mooie vermeldingen in de Lekker 2013 & 2014 & 2015

0 reacties

Onze beoordeling in de Lekker 2013:

“Maar liefst drie gastvrouwen, Marieke Bakker, Femke Baars en Didi Laan, zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Chef-kok Michiel Bakker met zijn team draagt ontfermt zich over de inwendige mens. En dat doet hij goed. In dit knusse restaurant, met een terras voor zonnige zomerdagen op een beschut plein met uitzicht op de dorpskerk, proeven we de passie voor mooi en eerlijk eten. De menukaart staat vol met aantrekkelijke Frans-Italiaanse gerechten en we starten met salade van kreeft en gekonfijte Livar-procureur met knolselderijcrème, toast van focaccia en een groenekruidendressing, met zorg opgemaakt en puur van smaak. We vervolgen met dun gesneden gegrilde coquilles op rode biet met geschaafde truffel en een luchtige saus van eendenlever. Subliem! En ja, hoe prachtig, heerlijk en eigentijds is het pièce van boerderijeend op vier manieren met belugalinzen, gebakken spruitjes, sjalotjes, eigen jus, sinaasappel en specerijen. Wat een goede cuissons hebben alle onderdelen: de filet mooi rosé, de miniworstjes sappig, de foie perfect gebakken in een ‘jasje’ en de warme rillette met aardappelpuree geserveerd in een weckpotje. Het kan niet anders of ook het dessert stemt tot tevredenheid: twee bereidingen van pure- en melkchocolade met nougatparfait, spongecake, gel van cranberry en amandelgianduja. De dessertwijn, een Domaine Pouderoux, Maury Grand Reserve, een krachtige zoete rode wijn met vanille en overrijp fruit, houdt zich er prima staande bij. Chapeau!”

Onze beoordeling in de Lekker 2014:
Chef-kok Michiel Bakker en Sous-chek Pim Bisselink hebben ervaring opgedaan in niet de minste restaurants als Visaandeschelde in Amsterdam en Merlet te Schoorl. Vakmanschap is er dus wel degelijk. Het komt alleen niet helemaal uit de verf tijdens ons bezoek en dat heeft alles te maken met de wonderlijke combinaties op het bord. De runderbavette van het hoofdgerecht ligt onder een laag dikke hollandaisesaus en een goed stuk stoofvlees is bedekt met een ‘dak’ van basilicumblaadjes. Het overdadige garnituur van bosui, saffraanaardappels en jus van morilles maakt een rommelige indruk. Kennelijk wil de keuken imponeren door zoveel mogelijk ingredienten op het bord te leggen, maar dat is helemaal niet nodig, want de cuissons van het vlees zijn perfect. Door te beperken komen pure smaken veel beter tot hun recht.
En dat terwijl we ons enthousiasme nauwelijks kunnen bedwingen bij het voorgerecht van zacht gegaarde zeeduivel met auberginecreme en coulis van gepofte puntpepers. Mooi in evenwicht en zalig van smaak, net als de gruner veltliner die erbij geschonken wordt. Toe een ‘groot’ kaasbord dat we mogen delen. We genieten van zes soorten, die oplopend van smaak en prima van temperatuur zijn. Het zou overigens geen slecht idee zijn om het interieur eens aan te pakken. De geknutselde plafondlampen van lege flessen en de de bestekklok hebben hun beste tijd gehad en de toiletten zijn echt aan vernieuwing toe.

Onze beoordeling in de Lekker 2015:
Dit restaurant bevindt zich in een pittoresk pand in de dorpsstraat van Castricum. De menukaart belooft hedendaagse gerechten met veelvuldig gebruik van streek- en seizoensingrediënten. Het interieur oogt klassiek met veel donkerbruine elementen en de donkere lambrisering met schrootjes doet een beetje gedateerd aan. Ook het servies, tafellinnen en bestek is wel aan vervanging toe. Maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats om wat er op het bord komt en dat is overwegend goed. Entrée van Lakenvelder rund bevalt goed. Hoge kwaliteitsproducten zorgen voor een malse tartaar en een smaakvolle beleving. Het gepocheerde kwarteleitje loopt nog iets, waardoor de tartaar nog smeuïger wordt. Bisque van langoustines is krachtig en wordt geserveerd in een klein glaasje. Daar hadden we meer van gelust! Jammer dat de rouleau van brioche gevuld met biologische eendenlever niet helemaal gaar is en de uiencompote onder de brioche voegt niet veel toe. Pièce is winterkabeljauw – skrei – op twee manieren bereid. De mooie kwaliteit vis wordt een beetje ondergesneeuwd door de overheersende korst van groene kruiden en Hollandse garnalen. De op de huid gebakken naturel-variant is goed en de schaaldierjus erbij smaakt ronduit verrukkelijk. Kokos spongecake met bananencrème, sorbetijs van lychee en gin, mousse van exotisch fruit en citroengras is too much. De samenhang op het bord ontbreekt volledig. Minder is meer luidt ons advies. Het chocoladetruffeltje bij de koffie smaakt naar meer, dat dan weer wel. En de rekening is alleszins schappelijk. Nu nog even wat puntjes op de i.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *