07 feb 2010
zondag, februari 7, 2010

Lovende recensie Over de Tong (9-!)

0 reacties

23 december 2009 verscheen een lovende recensie van culinair journalist Jurriaan Geldermans in het Noord-Hollands Dagblad (wekelijkse rubriek ‘Over de Tong’). We werden gewaardeerd met een 9- en daar we zijn we best trots op!

Gezegend zijn zij…

Culinair redacteur Jurriaan Geldermans prikt wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Deze week: ’t Eethuysje in Castricum. Het resultaat: 9-

Mijn schoonbroer Fons tipte afgelopen zomer restaurant ’t Eethuysje. Nu ben ik gek op tips – vooral over uitspanningen op het platteland, waar de spoeling immers dunner is dan in de steden – maar het duurt altijd even voordat ze worden gehonoreerd. Vandaar pas nu, voor de kerst, naar Castricum getogen…

Voor een oude liefde in feite, want meer dan dertig jaar geleden prikte ik al vorken in deze pijpenla aan de Dorpsstraat. Toen hingen er nog van die rood-wit geblokte Holly Hobbit-gordijntjes voor de ramen. En ook toen al heette het ’t Eethuysje, met zo’n Holly Hobbit ’y’. Je kon er in het begin best eten, maar later werd het meer een zaak voor satéetjes-pindasaus.

Sinds een maand of acht zijn Michiel en Marieke Bakker (rechts op de foto) er neergestreken, samen met hun vrienden Muus Rietveld (links) en Femke Baars (niet op de foto). De twee mannen – klaargestoomd bij grote zaken als VisaandeSchelde te Amsterdam en Merlet in Schoorl – staan achter de kachel, de meiden ’aan de voorkant’.

Holly Hobbit ging overboord (behalve in de naam dan) om er een warme, eigentijdse uitstraling voor terug te krijgen, compleet met wijnkelderbehang op de muur. Want wijnen zijn hier bijna net zo belangrijk (en mooi!) als het eten. Over eten gesproken: Michiel en Muus hebben altijd een maandmenu van drie gangen (€ 32,50), dat eenvoudig is uit te breiden tot vier (€ 38,50) of zelfs meer. Je kiest er gewoon een à la carte-gerecht bij. Zo gezegd zo gedaan. Maar eerst een paar zelf gebakken broodjes, met boter, olie en zout. Wat… hebben ze deze zelf gebakken? Ja. Maar ze hebben ze ook ingevroren. En daarna opgepiept in de heteluchtoven. Dan krijg je suffe broodjes, waarvan de buitenkant schilfert en het hart uitdroogt. Dat wordt sparen voor een stoomoven, jongens. Of elke dag verse bolletjes bakken…

Dan de blijde boodschap. Meteen bij het voorgerecht al valt op dat het maandmenu geen half werk is: filet van wilde heilbot met ragfijne plakjes langoustine, gelijk schubben geschikt. Erbij gaat zeer notige rucola, die prachtig combineert, het hoeve-eitje, dat een krokant jasje draagt van gefrituurd notendeeg. Heel leuk en super lekker! Er gaat ook saffraanmayonaise bij, die met zijn vettigheid en uitbundige smaak de rest nogal overheerst. Maar dat is slechts een kleinigheid. Drink er de Franse sauvignon blanc Capucine bij, met een parfum van rijp geel fruit, en je kerst kan niet meer stuk.

De Thaise kokos-kippensoep (tom ka kai) als tussengerecht is een ster waard. Van Bethlehem of Michelin, maakt niet uit. Vol van smaak, licht pedis, verzacht door de kokos en opgefrist met citroengras. Met onderin veel krab, die je ook gefrituurd terugvindt op een salade van zeewier. En dan hebben we het over softshell krab, die gevangen wordt op het moment dat-ie aan het vervellen is (’verschalen’ eigenlijk) en dus bloot rond zwemt. Verder een kostelijk garnalenbroodje van loempiadeeg en – eigenlijk ook overbodig – roze pepermayo. Hef samenzang aan. De creatie rond fazant is al net zo top: op het vel gebakken borst (sappig), gekonfijt dijtje (tikkie droog), zeer smaakvol saucijsje (kruidig!) en een klein stukje dij (het lekkerste van alles). Met als garnituur hete bliksem (zoet-fris van de appeltjes), kruim van spek, beetgare spitskool en een kroketje van zuurkool. Alle klokken luiden nu!

De toet brengt zang, trom en bellen samen: crème brûlée van amandel, een taartje van peer en speculaasparfait, amandelkrullen en gemberroom. De crème zelf is wat dun (eerder vla), maar de mix van smaken zou de drie wijzen naar Castricum lokken. Zoet (die brûlée), notig (amandel), pittig (gember), zuivels (room), kruidig (speculaas) en fris (peer).

Zeg schoonbroer Fons, zullen we voor de kerst reserveren? Vol??? Gezegend zijn zij die een plaats vinden in deze herberg…

Fijne kerstdagen allemaal!

Jurriaan Geldermans

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *